Blogs en Artikelen

De Organisatie BIO_loog

Organisaties zijn te vergelijken met systemen. Elk systeem evolueert. Groei en ontwikkeling zoals we in de natuur ook tegenkomen. Meebewegen met de seizoenen, een constant en circulair patroon.

Manfred Kets de Vries en Danny Miller hebben mij een betekenisvol perspectief geboden waardoor ik mijn professie omschrijf als Organisatie BIO_loog.

Lees meer

Vierstemmig Veranderen

Herken je dit: dat je als leidinggevende snelheid wilt maken maar dat je traagheid ontmoet bij je teamleden? Of ben je een medewerker die vaak het gevoel heeft dat jouw dingen opgelegd worden? Misschien ben jij wel iemand die, vanuit een behoefte aan gezamenlijkheid, anderen op sleeptouw blijft nemen? Of ervaar je veranderen als chaotisch en verwarrend?

Lees meer

Kun je conflicten voorkomen?

Kun je conflicten voorkomen? Dit moet je niet willen, want ze doen er juist toe. Een arbeidsconflict kan hoog oplopen. Regelmatig heeft het een ziekmelding tot gevolg. Dit is voor niemand leuk en draagt niet bij aan een structurele oplossing. Wat is nu precies een arbeidsconflict en hoe urgent is dit thema voor bedrijven? In dit

Lees meer

Conflicten doen ertoe

Conflicten doen ertoe In samenwerking met OnzeCoach, de expert in medewerker coaching heb ik mogen bijgedragen aan een podcast over het thema Arbeidsconflicten. Ik ben in gesprek met de bedrijfsarts Ernst Lutgert en de host Rik Nijkamp over hoe men letterlijk ziek kan worden van een conflict! Een #arbeidsconflict kan hoog oplopen. Regelmatig heeft het een ziekmelding…

Lees meer

Taal doet ertoe. Voorbij de behoudtaal de weg naar verandertaal.

Taal doet ertoeVoorbij de behoudtaal de weg naar verandertaal [24 Februari 2023] – In het NRC[1] is een analyse te lezen naar aanleiding van het gepresenteerde rapport over de gasenquête. Ferme taal: ‘ tijdperk Rutte’ heeft stelselmatig de ernst van de Groningers genegeerd. De woorden ‘tijdperk Rutte’  en ‘Groningse schade’ zijn beiden onpersoonlijke kwalificaties van…

Lees meer

Essay over Vertragen verdragen om te komen tot goed werk

Najaar 2020 werd een project waar ik als projectcoach voor was gevraagd vrij plots stilgelegd. Het was de bedoeling dat ik samen met andere betrokkenen drie projecten zou begeleiden voor zelfsturende teams in een verpleeghuis. Dit had moeten leiden tot ‘goed werk’. Door deze plotse wending zat ik een tijdje zonder opdracht thuis: ik werd letterlijk even stilgezet en dàt verdragen viel mij als persoon niet mee. De vraag die me in die tijd bezighield was: waar zijn ‘ze’ nu helemaal mee bezig?

Lees meer

Wat maakt mij een veranderkundige

Wat is eigenlijk een veranderkundige? Ben je dan kundig in het veranderen? Weet ik dan wat, wie en hoe ik mezelf of anderen wil veranderen? Een veel gebezigde uitspraak is dat “de enige constante verandering is” maar ik hoor ook vaak dat “mensen niet willen veranderen”. In ieder geval laat men zich niet snel veranderen. Die eigen wil, maakt ons mensen uniek. Als dit waar is, en we leven ook nog eens in een pandemie, een alles ontwrichtende tijd, wat betekent dit dan voor mijn en jouw identiteit en waar raakt het onze integriteit?

Lees meer
MarjoleineJansen_logo

Marjoleine Jansen | Organisatie BIO_loog

06 – 54 22 44 75

[email protected]

Gevestigd in Amsterdam

CV Marjoleine JansenLinkedin
WEBSITE DOOR VOGELPOEL ICT SERVICE